Što je zapravo MR, je li štetan i za što se točno koristi?

MR je kratica za magnetsku rezonanciju i to je danas sasvim uobičajena, neinvazivna, bezbolna tehnologija snimanja koja se koristi diljem svijeta. Poliklinika Rotim od sada posjeduje i najsuvremeniji uređaj za pregled magnetskom rezonancom – SIEMENS MAGNET FreeMax s BioMatrix tehnologijom. Ovaj MR s umjetnom inteligencijom donosi brojne pogodnosti za pacijente – trudnicama i osobama s povećanom tjelesnom težinom omogućava iznimno kvalitetan pregled, a osobama preboljelima od COVID-a i onima s promjenama na plućima pruža priliku za snimanje pluća.

Kako radi MR?

MR koristi snažan magnet, radio valove i računalo za stvaranje detaljnih slika unutrašnjosti vašeg tijela. Razlikuje se od X-zraka ili CT skeniranja jer ne koristi zračenje. Umjesto toga, koristi se vrlo sofisticirana tehnologija za izradu trodimenzionalnih anatomskih slika koje se mogu koristiti za dijagnozu i praćenje liječenja.

MR skener nalikuje cijevi. Za dobivanje slika, pacijent se postavlja na stol koji klizi u cijev u kojoj se nalaze magnetski senzori. Otvoreni MR ne koristi cijev, već je otvoren sa strane tako da ne okružuje u potpunosti pacijenta. U Poliklinici Rotim se pri nabavi najnovijeg MR uređaja mislilo na oba segmenta – vrhunske rezultate pregleda i nalaza te što ugodnije iskustvo pacijenta koji zbog konstrukcije samog uređaja više neće imati klaustrofobičan osjećaj pri pregledu.

Uređaj je konstruiran tako da je pogodan i za pacijente s povećanom tjelesnom težinom (do 320 kg), koji nisu imali mogućnost obaviti ovaj pregled zbog limita dosadašnjih uređaja.

Za što se koristi MR?

MR tehnologija je korisnija za snimanje dijelova tijela koji nisu koštani ili mekih tkiva. Područja kao što su mozak, leđna moždina i živci, kao i mišići, ligamenti i tetive mogu se jasnije vidjeti putem MR-a u usporedbi s uobičajenim rendgenskim snimkama ili CT-om.

Je li MR štetan?

MR tehnologija stvara snažno magnetsko polje i inače se ne smije koristiti na osobama s implantatima koji sadrže željezo. Vrhunska tehnologija novog MR uređaja u Poliklinici Rotim ima toliko preciznu tehniku snimanja da može dijagnosticirati upalne procese i mehaničke nestabilnosti proteza i implantanata, što će omogućiti pravovaljanu terapiju za pacijente koji imaju proteze, pločice i vijke u kostima.

Za one pacijente koji su preboljeli COVID i one s promjenama na plućima, ovaj su uređaj i pregled posebno korisni i značajni. Jedinstvenost MR uređaja u poliklinici Rotim je ta što može pacijentima omogućiti i snimanje pluća.

Pregled je za pacijenta u potpunosti siguran.

Kako se pripremiti za magnetsku rezonancu?

Prije skeniranja magnetskom rezonancom potrebna je vrlo mala priprema, ako uopće postoji. Morat ćete ostati mirni tijekom skeniranja, što može trajati između deset minuta i jednog sata, ovisno o vrsti skeniranja i dijelu tijela koji se snima.

Želite li se naručiti na MR pretragu ili imate neka dodatna pitanja? Javite nam se s povjerenjem s vašim upitom ili zatražite termin.