Neurokirurgija u Poliklinici Rotim

Neurokirurgija

Vrhunski stručnjaci našeg neurokirurškog tima pobrinut će se za Vaše tegobe i osigurati Vaš povratak u svakodnevicu bez boli.

 

Njegujemo cjelovit pristup bolesniku, a posebno mjesto zauzima vrhunska dijagnostika i izbor najbolje metode liječenja obzirom na opće stanje pacijenta

Slijedom toga, katkada je potrebno obaviti određene preglede, pretrage ili zahvate te se pri tome uvijek odabire individualan pristup pacijentu u skladu s tegobama koje ima. Ukoliko je u konačnici potrebno obaviti neki od zahvata, pobrinut ćemo se da isti prođe maksimalno bezbolno i uspješno.

Poliklinika Rotim

  • vrhunski stručnjaci
  • bez čekanja
  • najmodernija tehnologija
Neurokirurgija

Neurokirurgija obuhvaća dijagnostiku, procjenu i kirurško liječenje poremećaja živčanog sustava.

U Poliklinici Rotim osiguravamo najsuvremeniju neurokiruršku skrb, obzirom da izvodimo brojne tehnički zahtjevne postupke koji spašavaju živote i koji pomažu odraslima i djeci sa složenim i ozbiljnim stanjima.

Naši svjetski poznati neurokirurzi godišnje obave više stotina operacija. Prednjače u liječenju stanja mozga, kralježnice i živčanog sustava koristeći inovativne pristupe poput operacije mozga u budnom stanju, robotike, intraoperative MRI, računalno potpomognute operacije i brojnih drugih.

U Poliklinici Rotim se nalazi i najsuvremeniji uređaj za pregled magnetskom rezonancom – SIEMENS MAGNET FreeMax s BioMatrix tehnologijom, koji uvelike olakšava našim neurokirurzima postavljanje točne dijagnoze i liječenje.

DEGENERATIVA ZIGAPOFIZNIH ZGLOBOVA

Na stražnjoj strani svakog segmenta kralježnice, par malih zglobova povezuje kosti kralježnice putem kojih se prenose dvije trećine opterećenja kralježnice. Fasetni zglobovi lumbalne kralježnice (donjeg dijela leđa) podnose veliku količinu stresa i težine, što ih čini podložnijim degeneracijama i ozljedama.

Deformirajuća spondiloartroza uključuje degeneracijske promjene i atrofično zadebljanje navedenih zglobova. Bol koja potječe iz tog dijela može u početku biti akutna (kratkotrajna), a s vremenom postati kronična. Bol može biti lokalizirana u donjem dijelu leđa ili zahvatiti jednu ili obje noge.

DEGENERATIVNE PROMJENE INTERVERTEBRALNIH DISKOVA

Gibljivi dio kralježnice povezan je intervertebralnim diskovima koji se sastoje od dva funkcionalno usklađena dijela fibroznog prstena i mekane jezgre. Navedeni dijelovi omogućuju ublažavanje naprezanja kao i elastičnost kralježnice. Uspravan stav čovjeka kao i različita opterećenja opterećenja u ljudskom tijelu izlažu intervertebralne diskove izrazito velikim tlakovima i naprezanjima. Promjena na bilo kojoj od navedenih struktura dovodi do poremećaja biomehanike kralježnice te uzrokuje daljnje promjene na susjednim dijelovima kralježnice zbog izrazite bliskosti anatomskih struktura. Podrijetlo boli u području kralježnice samim time ima tri glavna izvorišta i to su mišići oko kralježnice, druge koštane i zglobne strukture kralježnice te živci leđne moždine.

Degeneracijske promjene intervertebralnih diskova nastaju brojnim djelovanjima brojnih fizioloških i nefizioloških opterećenja koje su u čovjeka vidljive od mladosti te se brže ili sporije razvijaju tijekom cijelog životnog vijeka.

HERNIJACIJA INTERVERTEBRALNOG DISKA

Hernijacija intervertebralnog diska nastaje kada se međukralješnični disk pomakne izvan svojih anatomskih granica. Ovisno o opsegu migracije jezgre, hernijacija diska može rezultirati protruzijom, prolapsom, ekstruzijom ili sekvestracijom jezgrenog sadržaja. Kod protruzije dolazi do manjeg ispupčenja fibroznog prstena, kod prolapsa daljnim prodorom ispupčenog dijela prstena i pulpoznog tkiva dolazi do pritiska i iritacije živčanih struktura.

Ekstruzija označava stanje kada pulpozno tkivo potpuno probije fibrozni prsten te sadržaj izlazi van diska, ali se još uvijek drži za disk. Sekvestracija označava nepovratno odcjepljenje ispupčenog tkiva pulpozne jezgre pri čemu nastaje skevestar koji se odvaja od diska. Hernija diska je stanje koje se može pojaviti na bilo kojem mjestu kralježnice, ali najčešće se javlja u donjem dijelu leđa. Ukoliko je riječ o hernijaciji diska vratnog dijela kralježnice najčešće se radi o tri najdonja vratna kralješka (C5 do C7).

Kod većine opisanih stanja dolazi do podraživanja odnosno iritacije korjenova živaca kralježnične moždine (radikulopatija) te ponekad i same moždine (mijelopatija). Kao rezultat se pojavljuje bol u cijelom inervacijskom području ukliještenog živca što može dovesti i do njegovog ispada te se samim time bol širi i u druge dijelove tijela. U određenim teškim slučajevima pritisak na leđnu moždinu može dovesti do oduzetosti u vidu tetraplegije, hemipareze ili hemiplegije.

LUMBOISHIJALGIJSKI ILI LUMBOSAKRALNI SINDROM

Lumboishijalgijski ili lumbosakralni sindrom je bolest koja se javlja na lumbosakralnom spoju u donjem dijelu leđa. Pojam lumbo odnosi se na lumbalne kralješke, a pojam sakralni odnosi se na križno područje, odnosno kosti u donjem dijelu kralježnice. Navedenu bolest uzrokuje uklještenje živčanih korjenova križnog živčanog spleta (L4,L5,S1-S3) koji tvore živac kuka nervus ichiadicus.

Bol se može očitovati kao dugotrajna kronična bol koja se slabo pojačava u slabinskom dijelu kralježnice, kao povremeni napadi boli, te kao žestoka bol koja se pojačava kašljanjem, kihanjem, pregibanjem ili sjedenjem. Bol može imati karakteristike žarenja, pečenja i grčenja a izrazita karakteristika je jakost boli prilikom ustajanja.

 

MIJELOPATIJE

Mijelopatija je ozljeda leđne moždine zbog kompresije koja može biti posljedica traume, kongenitalne stenoze, degenerativne bolesti ili hernije diska. Leđna moždina sadrži cijeli niz živaca smještenih unutar kralježnice. Kada je bilo koji dio leđne moždine stisnut, to uzrokuje disfunkciju živaca duž leđne moždine što rezultira bolom, gubitkom ravnoteže i koordinacije te utrnulošću u području oko točke kompresije.

Mijelopatija se može pojaviti u bilo kojem području duž leđne moždine. Vrste mijelopatije uključuju cervikalnu mijelopatiju (javlja se u vratu), torakalnu mijelopatiju (javlja se u srednjem dijelu kralježnice), lumbalnu mijelopatiju (javlja se u donjem dijelu kralježnice). Ako se ne liječi, mijelopatija može dovesti do trajne ozljede leđne moždine i oštećenja živaca.

 

STENOZA SPINALNOG KANALA

Lumbalna spinalna stenoza je suženje spinalnog kanala u donjem dijelu leđa. Stenoza, što znači suženje, može uzrokovati pritisak na vašu leđnu moždinu ili živce koji idu od leđne moždine do mišića. Stenoza kralježnice može se pojaviti u bilo kojem dijelu kralježnice, ali je najčešća u donjem dijelu leđa. Uz suženje se često pojavi bol u križima i karakterističan simptom širenja bolova u noge pri kretanju, a prestaje pri odmaranju u sjedećem ili prignutom položaju. Kako bolest napreduje pojavljuju se jaki bolovi, grčevi i trnjenje u nogama i u mirovanju, a moguća su i neurološka oštećenja.

Ova bolest ima polagani tijek kroz niz godina s razdobljima pogoršanja i razdobljima poboljšanja. Bolest je moguće dijagnosticirati pregledom specijaliste i magnetskom rezonancom slabinske kralježnice.

Neurokirurški tim svakom bolesniku pristupa individualno.

Naručite se na pregled kod vrhunskih stručnjaka za neurokirurgiju.

Bez čekanja.

Ostavite svoj kontakt i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku.