Ortopedija u Poliklinici Rotim

Ortopedija

Ortopedija (također nazvana ortopedska kirurgija) medicinska je specijalnost koja se fokusira na ozljede i bolesti mišićno-koštanog sustava Vašeg tijela.

 

Ortopedija se bavi sprečavanjem i liječenjem bolesti sustava za kretanje.

Ovaj složeni sustav, koji uključuje Vaše kosti, zglobove, ligamente, tetive, mišiće i živce, omogućuje Vam kretanje, rad i aktivnost.

Muče li Vas bolovi u koljenu, problemi s kukovima, laktovima ili zglobovima, ovo je pravo mjesto za Vas.

Ortopedija

U Poliklinici Rotim možete obaviti pregled specijaliste ortopeda i traumatologa te radiološku (MR, UZV) i laboratorijsku obradu.

S produženjem prosječnog životnog vijeka sve se više bavimo rješavanjem bolesti koje su posljedica starenja, osteoporoze te kirurškim liječenjem ozljeda: prometnih, profesionalnih ili sportskih.

Uz dijagnostiku i terapije obavljamo i usluge savjetovanja o ugradnji umjetnih zglobova poput kuka ili koljena i zahvatima poput rekonstrukcije ligamenata.

 

ARTROZA MALIH ZGLOBOVA ŠAKE

Artroza je česta reumatska bolest kroničnog i progresivnog tijeka, koju primarno karakteriziraju promjene zglobne hrskavice. Artroza može zahvaćati sve zglobove šake i ručnog zgloba, ali je najčešća u području zglobova baze prstiju. Promjene na zglobovima najčešće dovode do deformacije prstiju te ograničenja funkcije ili, u uznapredovanoj fazi, i gubitka funkcije prsta. Također, dodatno može doći i do ozljeda i prekida tijeka tetiva prstiju.

U kliničkoj slici dominira bol, zakočenost zglobova, otežana i ograničena gibljivost zgloba, osjetljivost na dodir i pokret te zadebljanja u obliku kvržica na zglobovima. Promijenjene zglobove je moguće zamijeniti umjetnim zglobovima koji omogućavaju bolju pokretljivost te smanjuju bolove iako nikada funkcionalno ne mogu zamijeniti prave zglobove.

ARTROZA U PODRUČJU RUČNOG ZGLOBA

Artroza ručnog zgloba je degenerativna bolest koju karakterizira gubitak zglobne hrskavice te suženje zglobnog prostora. Navedene promjene su praćene izraženim bolovima. Česta je kod osoba s reumatoidnim artitisom ili kao posljedica učestalih ozljeda. Uz upalne promjene dolazi do destrukcije zglobnih površina što rezultira skvrčenjem zglobne čahure, nestabilnošću zgloba i atrofijom okolnih mišića.

Slijedom svih navedenih promjena, funkcija ručnog zgloba je narušena te se smanjuju pokretljivost i snaga ručnog zgloba. Nerijetko se javljaju krepitacije odnosno „škripanje“ u zglobu prilikom pokreta. U konačnici bolest može rezultirati time da zglob postaje zadebljan, deformiran.

ARTROZA ZGLOBA BAZE PALCA

Zglob baze palca (sedlasti zglob) omogućava veliku pokretljivost zgloba, ali je i sklon ranom nastanku artrotskih promjena i nestabilnosti. Opisana promjena se manifestira bolovima i otežanim provođenjem svakodnevnih funkcija palca. Postoje periodi kad se bolovi smanjuju, ali dugoročno dolazi do progresije bolova i nestabilnosti zgloba te posljedičnom gubitku funkcije palca.

Većina operacijskih zahvata radi se u regionalnoj anesteziji kao jednodnevni kirurški zahvat.

 

 

BOLESTI I OZLJEDE DONJIH EKSTREMITETA

Bolesti i ozljede donjih ekstremiteta uključuju bolesti i ozljede kuka (upalne i degenerativne bolesti, ozljede i prijelomi, savjeti o ugradnji umjetnog zgloba kuka, sportske ozljede); bolesti i ozljede koljena (upalne i degenerativne bolesti i ozljede i prijelomi, savjeti o ugradnji umjetnog zgloba koljena, sportske ozljede, akutna i kronična nestabilnost, rupture ligamenata); bolesti i ozljede gležnja i stopala (upalne i degenerativne bolesti, ozljede i prijelomi gležnja i stopala, liječenje deformacija stopala – hallux valgus i rigidus, digitus flexus i spuštenog stopala, degenerativne bolesti Ahilove tetive, Haglundova peta).

DUPUYTRENOVA KONTRAKTURA

Stanje koje nastaje uslijed zadebljanja tkiva u području dlana. Najčešće je bezbolno, ali progresivno ograničava pokretljivost prstiju te ih savija prema dlanu. Zahvaćeni prsti ne mogu se potpuno ispraviti, što može otežati svakodnevne aktivnosti poput stavljanja ruku u džepove, stavljanja rukavica ili rukovanja.

Dupuytrenova kontraktura uglavnom zahvaća dva prsta koja su najudaljenija od palca. Operativnim zahvatom se uklanja promijenjeno tkivu u dlanu te vraća pokretljivost prstiju, ovisno o stadiju i trajanju bolesti.

GANGLION CISTE

Ganglion ili higrom je cista koja nastaje od tkiva koje oblaže zglobove i tetive. Dolazi do prekomjernog nakupljanja  sinovijalne tekućine, inače neophodne tekućine koja podmazuje zglobove i tetive olakšavajući tako kretnje zgloba te smanjujući trenje koje može dovesti do oštećenja zglobnih struktura. Najčešće se pojavljuje na zapešću ruke, ali može se stvoriti i na drugim mjestima, primjerice na koljenima, skočnim zglobovima ili stopalima.

Riječ je o dobroćudnoj tvorbi koja obično ne uzrokuje probleme, ali ponekad može pokrenuti druge simptome ili biti znakom ranog osteoartritisa ručnog zgloba i zglobova šake. Iako ponekad mogu spontano nestati, većinom je potrebno uklanjanje punkcijom ili operativnim zahvatom.

OZLJEDA TETIVE

Većina ozljeda tetiva (tetiva je vlaknasto tkivo koje povezuje mišiće s kostima u ljudskom tijelu) rezultat je postupnog trošenja tetive uslijed pretjerane upotrebe ili starenja. Svatko može imati ozljedu tetive, no ljudi koji rade opetovano iste pokrete u svom poslu, sportu ili svakodnevnim aktivnostima vjerojatnije će oštetiti tetivu u odnosu na druge ljude. Ozljeda tetive može se dogoditi iznenada ili može nastajati kroz duže vrijeme.

Kao posljedica pucanja tetiva dolazi do nemogućnosti micanja ozlijeđenog prsta ili zgloba te je potrebno što ranije operativno liječenje u svrhu rekonstrukcije tetive.

OZLJEDE LIGAMENATA ŠAKE I RUČNOG ZGLOBA

Najčešće nastaju kao posljedica ozljeda, a manifestiraju se gubitkom funkcije i nestabilnosti zglobova što u većini slučajeva zahtijeva operacijsko liječenje. Kod ruptura ligamenata ručnog zgloba javljaju se različiti oblici nestabilnosti i postoje brojne i kompleksne podjele i klasifikacije.

Većina operacijskih zahvata radi se u regionalnoj anesteziji te zahtijeva hospitalizaciju do 3 dana, a razgibavanje počinje što ranije ovisno o načinu ozljede i vrsti liječenja.

 

PRIJELOMI KOSTIJU ŠAKE I RUČNOG ZGLOBA

Prijelomi u području šake očituju se pojavom otekline, hematoma, bolnosti, ograničene pokretljivosti, deformacije šake ili prstiju, preklapanjem prstiju prilikom formiranja šake. Ozljede ručnog zgloba mogu se odnositi na prijelome kostiju, bilo distalnog dijela podlaktičnih kostiju ili karpalne regije, na rupture, djelomične ili potpune, ligamentarnih struktura ili na istegnuća i rupture mišićno-tetivnih struktura ručnog zgloba.

Ozljede ručnog zgloba česte su kod djece i starije populacije koje imaju veći rizik od padova, a također su česte kod kontaktnih sportova. U slučaju gubitka funkcije i deformiteta potrebno je operacijsko liječenje koje omogućava raniji početak fizikalne terapije i opterećenja te bolji krajnji funkcionalni ishod.

SINDROM KARPALNOG KANALA

Sindrom karpalnog kanala nastaje kod pritiska na živac medianus u području karpalnog kanala. Karpalni kanal je uski prolaz okružen kostima i ligamentima na dlanu ruke. Spomenuti živac kontrolira kretanje i osjećaj palca i pokrete svih prstiju osim malog prsta ruke. Kada je živac medianus stisnut, simptomi mogu uključivati utrnulost, peckanje, trnce i slabost u šaci. Često pacijenti imaju problem s držanjem stvari u ruci.

Trnci i bolovi se javljaju u području palca do polovice prstenjaka sa strane dlana. Operativnim zahvatom se živac oslobađa pritiska presijecanjem ligamenta karpalnog kanala.

 

ŠKLJOCAJUĆI PRST

Kod ovog stanja najčešće se prst normalno pokreće, ali ostaje zakočen kod maksimalnog stiska prstiju šake. Nastaje zbog zadebljanja tetive prsta koji ostane zaglavljen u tunelu na bazi prsta, najčešće prilikom upalnog procesa. U težim slučajevima ove bolesti, prst može trajno ostati u zgrčenom položaju. Ponekad se može ispraviti prst uz pomoć druge ruke te se čuje specifični zvuk, “škljocaj“, po čemu je promjena dobila ime.

 

Simptomi škljocavog prsta mogu biti blagi i teži, a uključuju ukočenost prsta, osjećaj pucketanja (preskakanja) tijekom pokreta, osjetljivost na dodir ili pojavljivanje kvržice na dlanu, uklještenje prsta u zgrčenom položaju koji se odjednom ispravi, uklještenje prsta u zgrčenom položaju koji se ne može ispraviti. U određenom broju slučajeva pomože aplikacija injekcije steroida, a kod operacijskog liječenja otvori se tunel u kojem leži tetiva te se ista oslobodi.

Ortopedski tim svakom bolesniku pristupa individualno.

Naručite se na pregled kod vrhunskih stručnjaka za neurokirurgiju.

Bez čekanja.

Ostavite svoj kontakt i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku.