Fizikalna medicina i rehabilitacija u Poliklinici Rotim

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Fizikalna medicina i rehabilitacija u Poliklinici Rotim opremljena je modernom i vrhunskom opremom, a tim čine liječnici fizikalne medicine, ortopedi, neurokirurzi i fizioterapeuti s europskim certifikatima za provedbu specijaliziranih fizioterapeutskih metoda.

 

Pristup fizikalne medicine i rehabilitacije obuhvaća individualni i cjeloviti pristup svakom pacijentu u liječenju bolesti i ozljeda lokomotornog sustava.

Naš rehabilitacijski centar nudi kompletnu rehabilitaciju akutnih i kroničnih bolnih stanja kralježnice i zglobova, sportskih ozljeda i sindroma prenaprezanja te preoperativnu i postoperativnu rehabilitaciju.

Osobito smo ponosni na naše iskustvo u radu s bolnim stanjima kralježnice različite etiologije kao i na postoperativnu rehabilitaciju nakon kirurških zahvata na kralježnici.

Kod nas se rehabilitiraju poznati nogometni i rukometni reprezentativci. Profesor Krešimir Rotim kao vrhunski neurokirurg član je liječničkog tima rukometne i nogometne reprezentacije Hrvatske.

No, osim naših poznatih sportaša, česti pacijenti su i sportski rekreativci kojima je potrebna usluga liječenja boli, fizikalne terapije, neurokirurgije, ortopedije i radiologije.

Fizioterapijska procjena

Fizioterapijska procjena je prvi kontakt s pacijentom te neizostavan dio fizioterapijskog tretmana.

Pregled fizioterapeuta obuhvaća detaljnu analizu i procjenu općeg stanja, procjenu držanja te aktivne i pasivne pokretljivosti.

Procjena također uključuje sve potrebne neurološke, ortopedske i funkcionalne testove a sve u svrhu otkrivanja točnog uzroka problema.

Nakon procjene se pristupa određenoj rehabilitacijskoj metodi.

ELEKTROTERAPIJA

Elektroterapija uključuje niz tretmana koji koriste električnu energiju za smanjenje boli, poboljšanje cirkulacije, popravak tkiva, jačanje mišića i promicanje rasta kostiju, što dovodi do poboljšanja fizičkog funkcioniranja. U našoj Poliklinici koristimo i razne metode kao pomoćno sredstvo u rehabilitaciji. Među njima su terapijske struje, ali i ultrazvuk i laser.

TENS

TENS (Transcutaneous electrical nerve stimulation) se temelji na elektroanalgeziji. Stimulacijom A-živčanih vlakana dolazi do kočenja C-vlakana odgovornih za prijenos boli u više razine živčanog sustava. TENS se aplicira pomoću malih jednokanalnih ili dvokanalnih aparata. Pri primjeni TENS-a pacijenti mogu osjetiti trnce ali se mora izbjeći motorni podražaj.

 

ELEKTROSTIMULACIJA

Elektrostimulacija je postupak primjene električnih impulsa u svrhu izazivanja mišićne kontrakcije, čime nastojimo spriječiti atrofiju mišića. Elektrostimulaciju provodimo pomoću modernih Compex uređaja koji pružaju razne mogućnosti stimulacije, treninga za poboljšanje trofike mišića, te relaksacije i analgezije.

DDS

DDS (Dijadinamske struje) su niskofrekventne poluvalne ili punovalne ispravljene struje sinusoidnog oblika, frekvencije 50-100 Hz. Njihovo glavno djelovanje je ublažavanje boli i aktivna hiperemija. Kombinacijom različitih frekvencija i dodavanjem struje male jakosti postiže se više modulacija dijadinamskih struja.

 

IFS

IFS (Interferentne struje) su srednjefrekventne struje koje nastaju križanjem dviju sinusoidnih struja koje se preklapaju u intenzitetu, fazi i frekvenciji. Interferencija se događa u tkivu u dubini. Izazivaju aktivnu hiperemiju u tkivima, imaju analgetsko i trofičko djelovanje.

FIRSTTX

FirstTx je uređaj namijenjen za terapiju akutne i kronične boli. Koristi računalno moduliranu, terapeutsku neurostimulaciju i tako stimulira prirodne mehanizme cijeljenja i regeneracije tkiva.

LASER

Laser djeluje biofotostimulirajuće, ubrzava sintezu kolagena i stvaranje granulacijskog tkiva, djeluje analgetski i antiedematozno.

Korištenje laserske terapije može biti od velike koristi za liječenje mnogih zdravstvenih problema i bolesti.

Laser se često koristi u fizioterapiji za poboljšanje cirkulacije, smanjenje bola i zarastanje povreda. Laseri se mogu koristiti na više načina u fizioterapiji. Mogu se koristiti za poboljšanje protoka krvi, poboljšanje regeneracije tkiva i smanjenje inflamacije. Laseri se mogu koristiti i za smanjenje bolova, ublažavanje simptoma stresa, kao i poboljšanje imuniteta.

MANUALNA TERAPIJA

Manualnom terapijom sprječavamo, otkrivamo i otklanjamo narušenost međusobnih odnosa struktura i funkcija lokomotornog sustava metodama mobilizacije, manipulacije i masaže. U našoj Poliklinici koristimo različite manualne tehnike i koncepte vježbanja u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji različitih bolnih stanja lokomotornog sustava.

Najčešće koristimo Maitland manualnu tehniku, MFR (Myofascial release), Stecco (tehnika fascijalne manipulacije), Trigger Point Therapy, NDS (Neurodinamika živca), DNS (Dynamic neuromuscular stabilization), PNF (Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija), CLT (Coordinative locomotor training), Bobath koncept.

Stavljamo naglasak na posturalnu reedukaciju i promjenu loših obrazaca kretanja koji mogu dovesti (ili su već doveli) do problema u lokomotornom sustavu.

MAITLAND KONCEPT

Maitland koncept je manualna terapijska metoda koju karakterizira individualan pristup od ciljanog pregleda do mobilizacije i manipulacije kralježnice ili ekstremiteta. Koristi neurodinamičke tehnike, mišićna istezanja te specifične adaptacijske tehnike koje pacijent može primijeniti i kod kuće. Maitland manualna terapija posebno pomaže kod akutnih bolnih stanja, postoperativnih stanja i različitih sportskih ozljeda koje zahtijevaju pravilnu dijagnostiku i liječenje.

STECCO

Stecco (tehnika fascijalne manipulacije) je znanstveno utemeljena tehnika koja uključuje manualnu terapiju mišića i fascija. Koristi se za smanjenje boli i ukočenosti, kao i vraćanje mišićne ravnoteže i kontrole pokreta.

MFR

MFR (myofascial release) je tehnika rada na fascijama kojom se obrađuju duboke i površne fascije te fascije organa. Opuštajuća i bezbolna tehnika kojom terapeut određenim nategom na koži pacijenta komunicira s tkivom ispod, ali i s cijelim tijelom, pronalazi blokade fascija i opušta ih.

TRIGGER POINT TERAPHY TRIGGER

Trigger Point Therapy Trigger točke predstavljaju osjetljivo mjesto u mišiću, tetivi, ligamentima, zglobnoj čahuri i koži. Karakterizira ih lokalna i iradijacijska bol na pritisak ovisno o vrsti. Terapija trigger točaka provodi se istezanjem zahvaćenog tkiva te direktnim opuštanjem napetog tkiva kroz finu palpaciju i adekvatan kratkotrajni pritisak, čime se smanjuje bolnost i napetost trigger točke te poboljšava krvotok i proces metabolizma.

NDS

NDS (Neurodinamika živca) je dijagnostičko-terapijska metoda pomoću koje otkrivamo je li bol koja se javlja nastala zbog pritiska na živac, te ukoliko jest razlučujemo je li taj pritisak u području kralježnice ili negdje periferno. Nakon što smo ustanovili problem počinjemo s terapijom za živac tj. specifičnim vježbama otvaranja, klizanja i zatvaranja. Na taj način se dobiva mogućnost oslobađanja živčane strukture od pritiska, te živac slobodno klizi, uspostavlja se bolja opskrba krvlju a bolovi i trnci nestaju.

DNS

DNS (Dynamic neuromuscular stabilization) je tehnika koja se koristi kod niza problema lokomotornog sustava, ali i u prevenciji bolova i ozljeda.

To je metoda duboke stabilizacije lokomotornog sustava a bazirana je na razvojnoj kineziologiji djeteta u prvoj godini života.

Zbog iznimne učinkovitosti u rehabilitaciji, ali i prevenciji ozljeda i poboljšanju sportskih performansi, ova metoda je brzo postala popularna u vrhunskim rehabilitacijskim i sportskim ustanovama diljem svijeta. Ključna pretpostavka DNS metode je da pozicija svakog zgloba ovisi o stabilizacijskoj funkciji mišića i koordinaciji lokalnih i globalnih mišića, u svrhu osiguranja neutralne i centrirane pozicije zglobova u kinetičkom lancu.

Regulacijom idealnog intraabdominalnog tlaka optimizira se učinkovitost pokreta i prevenira preopterećenje zglobova.

Konačni cilj je “train the brain” kako bi održao centralnu kontrolu, stabilnost zglobova i idealnu kvalitetu pokreta.

S vremenom se kroz ponavljanje vježbi stvara automatizam koji postaje sastavni dio svakodnevnog pokreta i vještina.

PNF

PNF (Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija) je manualna tehnika kojom se radi procjena i tretman neuromuskularne disfunkcije. Terapeut analizira pokret kod pacijenta te facilitira ekonomičniji, svrsishodniji i funkcionalniji pokret. Najčešće se koristi kod osoba s neurološkim oštećenjem ali je isto tako odličan alat u rehabilitaciji poremećaja lokomotornog sustava.

.

CLT

CLT (Coordinative locomotor training) je koncept vježbi baziran na temeljima PNF-a. Radi se o aktiviranju mišićnih sinergija i motornoj kontroli cijelog tijela istovremeno, zbog čega dolazi do brzih i kvalitetnih rezultata. Primjenom CLT koncepta dolazi do uspostavljanja mišićnog balansa cijelog tijela, s naglaskom na dio koji je izvan normalne funkcije čime poboljšavamo stabilnost zgloba, pokretljivost, snagu i koordinaciju pokreta.

 

BOBATH KONCEPT

Bobath koncept je terapijski pristup koji se temelji na ponovnom učenju normalnog pokreta i držanja tijela, a usmjeren je na rješavanje problema osobama koje imaju teškoće u funkciji, držanju ili kretanju. Svaki čovjek ima potencijal za poboljšanje kretanja tako da izaberemo položaje, aktivnosti i tehnike koje njemu i njegovim motoričkim sposobnostima najbolje odgovaraju.

Dekompresijska terapija kralježnice (trakcija)

Dekompresijska terapija kralježnice je neinvazivna terapijska metoda kojom se primjenom mehaničke sile, pažljivo isteže kralježnica, a negativni tlak stvoren dekompresijom smanjuje pritisak na živce i diskove, čime se potiče brža regeneracija i cijeljenje što dovodi do smanjenja boli u vratu, rukama, donjem dijelu leđa i nogama.

Ova vrsta terapije se koristi kod akutne boli u kralježnici, akutne upale živca u području kralježnice, lumboishialgije, cerviko-brahijalnog sindroma, protruzije intervertebralnog diska, pritiska na korijene živaca te kod artroze malih zglobova kralježnice.

Za primjenu ove vrste terapije koristimo sofisticiranu opremu i kompjutersku tehnologiju koja se sastoji od posebno napravljenog stola i električne jedinice s računalom i programom za provođenje fizikalne terapije.

Putem naizmjeničnih faza istezanja i relaksacije te pravilnim pozicioniranjem tijela, intervertebralni disk se stavlja pod negativni tlak izazivajući na taj način učinak vakuuma unutar diska čime se postižu mehanički i fiziološki učinci.

ULTRAZVUK

Djelovanje terapijskog ultrazvuka je mehaničko, biokemijsko i fizikalno-kemijsko te toplinsko.

Terapijski efekt postiže se povećanjem temperature tkiva na primijenjenom području, povećanoj cirkulaciji i izmjeni tvari te povećanoj elastičnosti tkiva.

Zagrijavajući strukture u blizini kosti (hvatišta tetiva, tetivne ovojnice, burze, hvatišta ligamenata, zglobne čahure) možemo utjecati na obnavljajuće procese u kroničnim, degenerativnim i upalnim stanjima.

Trebate li pregled fizioterapeuta ili želite odmah započeti s terapijom u našoj Poliklinici?

Nema problema, s našim individualnim pristupom bit ćete oduševljeni.

Ostavite nam svoj kontakt, a mi ćemo Vam se javiti u najkraćem mogućem roku.