Fizikalna medicina i rehabilitacija opremljena je modernom i vrhunskom opremom a tim čine liječnici fizikalne medicine, ortopedi, neurokirurzi i fizioterapeuti s europskim certifikatima za provedbu specijaliziranih fizioterapeutskih metoda. Pristup fizikalne medicine i rehabilitacije obuhvaća individualni i cjeloviti pristup svakom pacijentu u liječenju bolesti i ozljeda lokomotornog sustava. Naš rehabilitacijski centar nudi kompletnu rehabilitaciju akutnih i kroničnih bolnih stanja kralježnice i zglobova, sportskih ozljeda i sindroma prenaprezanja te preoperativnu i postoperativnu rehabilitaciju.

Osobito smo ponosni na naše iskustvo u radu s bolnim stanjima kralježnice različite etiologije kao i na postoperativnu rehabilitaciju nakon kirurških zahvata na kralježnici.

 

 

ELEKTROTERAPIJA

Elektroterapija uključuje niz tretmana koji koriste električnu energiju za smanjenje boli, poboljšanje cirkulacije, popravak tkiva, jačanje mišića i promicanje rasta kostiju, što dovodi do poboljšanja fizičkog funkcioniranja. U našoj Poliklinici koristimo razne metode elektroterapije kao pomoćno sredstvo u rehabilitaciji. Među njima su terapijske struje, ultrazvuk i laser.

TENS (Transcutaneous electrical nerve stimulation) se temelji na elektroanalgeziji. Stimulacijom A-živčanih vlakana dolazi do kočenja C-vlakana odgovornih za prijenos boli u više razine živčanog sustava. TENS se aplicira pomoću malih jednokanalnih ili dvokanalnih aparata. Pri primjeni TENS-a pacijenti mogu osjetiti trnce ali se mora izbjeći motorni podražaj.

Indikacije: akutna i kronična bolna stanja.

Kontraindikacije: pacemaker, epilepsija, dekompenziano srce.

Elektrostimulacija je postupak primjene električnih impulsa u svrhu izazivanja mišićne kontrakcije, čime nastojimo spriječiti atrofiju mišića. Elektrostimulaciju provodimo pomoću modernih Compex uređaja koji pružaju razne mogućnosti stimulacije, treninga za poboljšanje trofike mišića, te relaksacije i analgezije.

DDS (Dijadinamske struje) su niskofrekventne poluvalne ili punovalne ispravljene struje sinusoidnog oblika, frekvencije 50-100 Hz. Njihovo glavno djelovanje je ublažavanje boli i aktivna hiperemija. Kombinacijom različitih frekvencija i dodavanjem struje male jakosti postiže se više modulacija dijadinamskih struja.

Indikacije: vertebralni i vertebrogeni sindromi kralježnice, neuralgije, radikulopatije, izvanzglobni reumatizam, kontrakture, distorzije, subluksacije.

Kontraindikacije: akutne upale, febrilna stanja, maligni tumori, defekti kože na mjestu primjene elektroda, pacemaker, trudnoća.

IFS (Interferentne struje) su srednjefrekventne struje koje nastaju križanjem dviju sinusoidnih struja koje se preklapaju u intenzitetu, fazi i frekvenciji. Interferencija se događa u tkivu u dubini. Izazivaju aktivnu hiperemiju u tkivima, imaju analgetsko i trofičko djelovanje.

Indikacije: degenerativne bolesti zglobova i kralježnice, neuralgije, upalne bolesti u remisiji, posttraumatska stanja, usporeno stvaranje kalusa, smetnje cirkulacije i bolesti krvnih žila.

Kontraindikacije: akutni i subakutni tromboflebitis, tromboza, Parkinsonova bolest, spastične kljenuti, maligni tumori, febrilna stanja. Metalna tijela nisu kontraindikacija za primjenu IFS-a.

FirstTx je uređaj namijenjen za terapiju akutne i kronične boli. Koristi računalno moduliranu, terapeutsku neurostimulaciju i tako stimulira prirodne mehanizme cijeljenja i regeneracije tkiva.

 

 

FIZIOTERAPIJSKA PROCJENA

Fizioterapijska procjena je prvi kontakt s pacijentom te neizostavan dio fizioterapijskog tretmana. Pregled fizioterapeuta obuhvaća detaljnu analizu i procjenu općeg stanja, procjenu držanja te aktivne i pasivne pokretljivosti. Procjena također uključuje sve potrebne neurološke, ortopedske i funkcionalne testove a sve u svrhu otkrivanja točnog uzroka problema.

 

 

LASER

Izvor laserskog svjetla je stimulirana emisija elektrona koja koristi monokromnu, polariziranu, koherentnu svjetlost male energije (100-200mW) u kratkim vremenskim razdobljima (s). Laser djeluje biofotostimulirajuće, ubrzava sintezu kolagena i stvaranje granulacijskog tkiva, djeluje analgetski i antiedematozno.

Indikacije: akutna i kronična bol, upalne i degenerativne reumatske bolesti, ozljede mekih tkiva, tetiva, ligamenata te otvorene rane.

Kontraindikacije: bolovi nepoznatog uzroka, akutni tromboflebitis, prvo tromjesečje trudnoće i maligni tumori.

Zbog potencijalne opasnosti od oštećenja oka, prilikom primjene lasera potrebno je koristiti zaštitne naočale.

 

 

MANUALNA TERAPIJA

Manualnom terapijom sprječavamo, otkrivamo i otklanjamo narušenost međusobnih odnosa struktura i funkcija lokomotornog sustava metodama mobilizacije, manipulacije i masaže. U našoj Poliklinici koristimo različite manualne tehnike i koncepte vježbanja u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji različitih bolnih stanja lokomotornog sustava.

Najčešće koristimo Maitland manualnu tehniku, MFR (Myofascial release), Stecco (tehnika fascijalne manipulacije), Trigger Point Therapy, NDS (Neurodinamika živca), DNS (Dynamic neuromuscular stabilization), PNF (Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija), CLT (Coordinative locomotor training), Bobath koncept. Stavljamo naglasak na posturalnu reedukaciju i promjenu loših obrazaca kretanja koji mogu dovesti (ili su već doveli) do problema u lokomotornom sustavu.

Maitland koncept je manualna terapijska metoda koju karakterizira individualan pristup od ciljanog pregleda do mobilizacije i manipulacije kralježnice ili ekstremiteta. Koristi neurodinamičke tehnike, mišićna istezanja te specifične adaptacijske tehnike koje pacijent može primijeniti i kod kuće. Maitland manualna terapija posebno pomaže kod akutnih bolnih stanja, postoperativnih stanja i različitih sportskih ozljeda koje zahtijevaju pravilnu dijagnostiku i liječenje.

Stecco (tehnika fascijalne manipulacije) je znanstveno utemeljena tehnika koja uključuje manualnu terapiju mišića i fascija. Koristi se za smanjenje boli i ukočenosti, kao i vraćanje mišićne ravnoteže i kontrole pokreta.

MFR (myofascial release) je tehnika rada na fascijama kojom se obrađuju duboke i površne fascije te fascije organa. Opuštajuća i bezbolna tehnika kojom terapeut određenim nategom na koži pacijenta komunicira s tkivom ispod, ali i s cijelim tijelom, pronalazi blokade fascija i opušta ih.

Trigger Point Therapy Trigger točke predstavljaju osjetljivo mjesto u mišiću, tetivi, ligamentima, zglobnoj čahuri i koži. Karakterizira ih lokalna i iradijacijska bol na pritisak ovisno o vrsti. Terapija trigger točaka provodi se istezanjem zahvaćenog tkiva te direktnim opuštanjem napetog tkiva kroz finu palpaciju i adekvatan kratkotrajni pritisak, čime se smanjuje bolnost i napetost trigger točke te poboljšava krvotok i proces metabolizma.

NDS (Neurodinamika živca) je dijagnostičko-terapijska metoda pomoću koje otkrivamo je li bol koja se javlja nastala zbog pritiska na živac, te ukoliko jest razlučujemo je li taj pritisak u području kralježnice ili negdje periferno. Nakon što smo ustanovili problem počinjemo s terapijom za živac tj. specifičnim vježbama otvaranja, klizanja i zatvaranja. Na taj način se dobiva mogućnost oslobađanja živčane strukture od pritiska, te živac slobodno klizi, uspostavlja se bolja opskrba krvlju a bolovi i trnci nestaju.

DNS (Dynamic neuromuscular stabilization) je tehnika koja se koristi kod niza problema lokomotornog sustava, ali i u prevenciji bolova i ozljeda. To je metoda duboke stabilizacije lokomotornog sustava a bazirana je na razvojnoj kineziologiji djeteta u prvoj godini života. Zbog iznimne učinkovitosti u rehabilitaciji, ali i prevenciji ozljeda i poboljšanju sportskih performansi, ova metoda je brzo postala popularna u vrhunskim rehabilitacijskim i sportskim ustanovama diljem svijeta. Ključna pretpostavka DNS metode je da pozicija svakog zgloba ovisi o stabilizacijskoj funkciji mišića i koordinaciji lokalnih i globalnih mišića, u svrhu osiguranja neutralne i centrirane pozicije zglobova u kinetičkom lancu. Regulacijom idealnog intraabdominalnog tlaka optimizira se učinkovitost pokreta i prevenira preopterećenje zglobova. Konačni cilj je “train the brain” kako bi održao centralnu kontrolu, stabilnost zglobova i idealnu kvalitetu pokreta. S vremenom se kroz ponavljanje vježbi stvara automatizam koji postaje sastavni dio svakodnevnog pokreta i vještina.

PNF (Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija) je manualna tehnika kojom se radi procjena i tretman neuromuskularne disfunkcije. Terapeut analizira pokret kod pacijenta te facilitira ekonomičniji, svrsishodniji i funkcionalniji pokret. Najčešće se koristi kod osoba s neurološkim oštećenjem ali je isto tako odličan alat u rehabilitaciji poremećaja lokomotornog sustava.

CLT (Coordinative locomotor training) je koncept vježbi baziran na temeljima PNF-a. Radi se o aktiviranju mišićnih sinergija i motornoj kontroli cijelog tijela istovremeno, zbog čega dolazi do brzih i kvalitetnih rezultata. Primjenom CLT koncepta dolazi do uspostavljanja mišićnog balansa cijelog tijela, s naglaskom na dio koji je izvan normalne funkcije čime poboljšavamo stabilnost zgloba, pokretljivost, snagu i koordinaciju pokreta.

Bobath koncept je terapijski pristup koji se temelji na ponovnom učenju normalnog pokreta i držanja tijela, a usmjeren je na rješavanje problema osobama koje imaju teškoće u funkciji, držanju ili kretanju. Svaki čovjek ima potencijal za poboljšanje kretanja tako da izaberemo položaje, aktivnosti i tehnike koje njemu i njegovim motoričkim sposobnostima najbolje odgovaraju.

 

ULTRAZVUK

Djelovanje terapijskog ultrazvuka je mehaničko, biokemijsko i fizikalno-kemijsko te toplinsko. Terapijski efekt postiže se povećanjem temperature tkiva na primijenjenom području, povećanoj cirkulaciji i izmjeni tvari te povećanoj elastičnosti tkiva. Zagrijavajući strukture u blizini kosti (hvatišta tetiva, tetivne ovojnice, burze, hvatišta ligamenata, zglobne čahure) možemo utjecati na obnavljajuće procese u kroničnim, degenerativnim i upalnim stanjima.

Indikacije: kronične degenerativne bolesti i bolesti iz skupine izvanzglobnog reumatizma: entenzitisi, burzitisi, ozljede ligamenata i zglobnih čahura.

Kontraindikacije: akutne upale i svježe ozljede, pacemaker, trudnoća, strana tijela u tkivu, maligni tumori, hemofilija, aktivna plućna tuberkuloza.

 

Zanima li vas ova tema, trebate li pomoć naših stručnjaka ili se želite naručiti na konzultacije? Ostavite nam vaš kontakt, a mi ćemo vam se javiti u najkraćem roku.